Bram Stoker's Dracula

Valmistaja: Williams
Valmistusvuosi: 1993
GC: 3.852.557.640
Hankittu: 12/2008
Luovuttu: 02/2009

Sain tilaisuuden tutustua Draculaan, kun erään suomalaisharrastajan kone löysi tiensä kämpälleni pikkuvikaisena ennen omistajansa kokoelmaan siirtymistä. Flipperi tuli kohtuullisella selvitystyöllä pelikuntoon, joten ennen putsausoperaatiota ehdin tutustua koneeseen myös sääntösettinsä puolesta. Tätä konetta pelattiin mm. Sörkan kisojen finaalissa vuonna 2008, mutta yleisemmin kone oli jäänyt minulle lähes tuntemattomaksi.

Pelillisesti BSD yllätti todella positiivisesti. Yleensä pidän peleistä, joissa on mahdollisimman pitkä ja vaativa sääntösetti loppumoodiin huipentuen. Kun jo ennen tämän Draculan haltuun saamista olin kuullut, että koneessa ei ole minkäänlaista loppumoodia vaan pelin ideana on vain kolmen eri multiball-moodin pelaaminen, en odottanut innostuvani koneesta kovinkaan paljon. Dracula on kuitenkin mainio osoitus siitä, että flipperin ei välttämättä tarvitse olla sääntösetiltään älyttömän monimutkainen ollakseen kuitenkin todella mielenkiintoinen ja pitkään aktiivistakin pelausta kestävä.

Draculan pelitavoitteena on siis kolmen multiball-moodin (Mist, Coffin sekä Castle) saavuttaminen ja niissä pisteiden kerääminen. Erityiseksi ja erityisen mielenkiintoiseksi pisteiden keräämisen tekee se, että monipallomoodeja voi käynnistää useita samanaikaisesti suuremman pistekertoimen saavuttamiseksi. Kahden monipallomoodin yhtäaikainen pelaaminen nostaa kaikkien pelissä ansaittavien pisteiden määrän kaksinkertaiseksi ja kolmen monipallomoodin yhtäaikainen pelaaminen kolminkertaiseksi. Kaikkien kolmen multiball-moodin yhtäaikaa käyntiin saaminen vaatii taitoa jo melkoisesti, ja huippupistemäärän kerääminen on tässä vaiheessa kiinni vain siitä, kuinka pitkään saat pidettyä enemmän kuin yhden pallon kentällä keräten isoja pistemääriä ympäri pelikenttää.

Suurien pistemäärien saavuttaminen pelissä voi kuulostaa paljon helpommalta mitä se todellisuudessa on. Tämä selittyy koneen pelikenttädesignillä: Draculaan kuuluu esim. Fish Talesista tutut normaalia lyhyemmät salamamailat, joiden välistä alas pallo löytää tiensä tuskallisen usein. Mikä tahansa kontrolloimaton lyönti voi päätyä ulos myös valtavien outlanejen kautta, joten pelissä pärjätäkseen lyöntitarkkuuden ja pallonhallinnan on oltava jatkuvasti todella hyvää. Pallonhallintaahan ei tietenkään auta se, että parhaiden pistemäärien saavuttamiseksi olisi pelattava mahdollisimman pitkiä aikoja usean pallon kanssa.

Dracula on grafiikalta ja äänimaailmaltaan todella synkkä, mutta samalla myös todella tyylikäs peli. Erikoisuutena koneessa on pelikentän toisesta laidasta toiseen magneetin avulla leijuva flipperin kuula, jonka radaltaan pois kilkkaamalla saa käynnistettyä Mist-multiballin.

Satunnaiselle flipperin pelaajalle Dracula on todella ankara peli ja peliajat voivat olla tuskastuttavan lyhyitä. Hyvääkin pelaajaa Dracula voi pitää pilkkanaan usean pallon ajan samassa pelissä, koska avauslyönnistä bumpereille ampautuva pallo voi bumpereilla pompittuaan sinkoutua outlanesta hallitsemattomasti pihalle siten, ettei pelaaja ehdi kertaakaan edes koskea mailoilla palloon. Tällaisessa pelissä pitkän ja hallitun pelin pelaaminen suurella pistemäärällä tuo todellisen onnistumisen tunteen. Jättimäisiä pistemääriä kolmen yhtäaikaisen multiballin aikana kerätessä ei todellakaan ehdi minkäänlaista loppumoodia edes toivoa.