The Open European Pinball Championship 2007

Kuva-albumi tapahtumasta löytyy osoitteesta http://pinball.dy.fi/epc2007/

Erittäin kattava englanninkielinen raportti tapahtumasta löytyy Pinball Newsin sivuilta.Kuvaraporttini ja varsinkin Pinball Newsin artikkeli kertovat tapahtumasta varsin kattavasti.

Kisoissa käytetty pelitapa ansaitsee kuitenkin oman mainintansa. Pelaajia kisoihin oli ennakkoon ilmottautunut yli 160, joista 155 ilmestyi kisapaikalle. Näin suurella pelaajamäärällä turnaustapa on mietittävä todella hyvin, jotta kisat eivät kestä turhauttavan pitkään ollen kuitenkin oikeudenmukaiset ja varmasti parhaat pelaajat löytävä. Kisajärjestäjät onnistuivat tehtävässään todella hyvin ja kisat onnistuivat mainiosti.

Karsintakierroksella jokaiselle pelaajalle oli ennalta arvottu viisi konetta, joiden pelaamisesta karsintasuoritus koostui. Jokainen pelisuoritus pelattiin satunnaisen vastustajan kanssa kahden pelaajan pelinä (kolmella pallolla, tietenkin kone turnausmoodille astettuna lisäpallomahdollisuus poistettuna). Yrityksiä jokaisella pelillä oli kaksi kappaletta, ja tuloksista parempi huomioitiin pelaajan tuloksena kyseisellä koneella. Vastustajan pistemäärällä ei ollut muuta vaikutusta kuin se, että pelaaja joutuu pallojensa välillä odottamaan sen aikaa että vastustaja pelaa oman pallonsa välillä. Toisaalta kaksinpeli tarjosi myös eräänlaisen sparraajan, ja ainakin itseäni motivoi kovasti huomata saaneeni usealla koneella paremman pistemäärän kuin vastustajani.

Jokaisen karsintakoneen suoritukset laitettiin paremmuusjärjestykseen ja suorituksille jaettiin tämän järjestyksen mukaisesti pisteitä: parhaalle suoritukselle 100, toiseksi parhaalle 85, kolmanneksi parhaalle 78 jne. Karsintojen maksimitulos oli näin ollen 500 pistettä, mikäli olisi pelannut kaikilla viidellä koneella paremmin kuin kukaan muu karsinnoissa näitä koneita pelannut.

Kun kaikki neljä karsintaryhmää olivat pelanneet suorituksensa, karsintakierroksen tulokset olivat lopulliset ja pelaajat saatiin paremmuusjärjestykseen. Karsintojen 24 parasta pääsivät suoraan finaalin 32 parhaan joukkoon. Sijoille 25-48 karsiutuneet pelaajat pääsivät ns. playoff-kierrokselle, jolta ratkottiin finaalikaavion kahdeksan viimeistä pelaajaa. Playoffit käytiin kolmen pelaajan ryhmissä kolmella arvotulla koneella. Ryhmässä pelatun koneen voittamisesta sai kolme pistettä, toisesta sijasta yhden ja kolmannesta sijasta nolla. Näiden pisteiden yhteenlasku kolmen koneen osalta määritti kolmikosta jatkoon pääsevän pelaajan.

32 parhaan joukossa alkoivat pudotuspelit mies miestä vastaan. Finaalikaavio oli määritelty karsintakierroksen tuloksien perusteella siten, että karsintojen ykkönen pelasi karsintojen huonointa jatkoon pääsijää vastaan, toiseksi paras toiseksi huonointa vastaan jne. Kierrokset pelattiin kolmella ennalta määrätyllä koneella, ja ensimmäinen kaksi voittoa saavuttava pelaaja ansaitsi jatkopaikan. Pudotuspeleistä finaaliin asti käytössä oli mielenkiintoinen lisä: jokainen pelaaja sai ennen varsinaista kisasuoritustaan puolen minuutin tutustumisajan koneeseen. Moni käytti tämän puoli minuuttia todella hyödykseen pelin pomppuja ja tilt-herkkyyttä selvittääkseen.

Sama pudotuspeli jatkui siihen asti, kunnes turnauksen neljä parasta pelaajaa oli selvillä. Tämä finaalinelikko pelasi yhden viiden pallon pelin finaalikoneeksi määrätyllä Medieval Madnessilla, ja pelin voittaneesta Lyman Sheatsista kruunattiin EPC:n voittaaja.

Omalta osaltani kisat kulkivat mukavasti: tasaisen varma karsintasuoritus toi karsintojen 22. sijan ja sen myötä pääsemisen 32 parhaan joukkoon. Pudotuspeleissä tieni nousi kuitenkin odotetusti pystyyn heti avauskierroksella: kisakoneikseni arvotuista Attack from Marsista, Theatre of Magicista ja Fish Talesista ensimmäinen ja viimeinen olivat tuttuja ja Attack from Marsissa olisi pitänytkin saada parempi tulos, mutta hävittyäni siinä heti avauspelinä ei ollut kovin yllättävää, että ruotsalaisvastustajani pelasi paremmin myös Theatre of Magicissa edeten jatkoon. Pelit olivat kuitenkin kohtuullisen tasaisia, ja ennen kaikkea tästä sai todella arvokasta kisakokemusta jatkoa ajatellen. Joka tapauksessa olin jo äärettömän tyytyväinen edes pudotuspeleihin pääsemisestä.