Stern Indiana Jones flipperikisa

Sampo pelaamassa pelisuoritustaan

Pelika, flipperit.net ja Finnkino järjestivät Indiana Jones -flipperikisan Helsingissä pe 30.5. ja su 1.6.2008. Olin itse paikalla osittain järjestäjän (flipperit.net) ominaisuudessa toimitsijana, mutta toisaalta myös kisailemassa pelaajana. Kisan tarkoitus oli ennemminkin tarjota harrastajille ja satunnaisille ohikulkijoille pelikokemus uudella Indiana Jones -flipperillä kuin kisailla hampaat irvessä voitosta, mutta paikalle saapuneet harrastajat tekivät kisasta kuitenkin varsin hyvätasoisen. Kisaan osallistui myös satunnaisia ohikulkijoita mukava määrä, joten tapahtuma täytti ainakin omasta mielestäni sille osoitetut tavoitteet varsin mukavasti.

Kisassa järjestettiin karsintakierros perjantaina Kinopalatsissa ja sunnuntaina Tennispalatsissa. Neljä molempien karsintojen parasta pääsi sunnuntain finaaliin, joka pelattiin heti karsinnan perään Tennispalatsissa. Finaalipeleissä huomasi helposti uusien Stern-koneiden heikkouden WPC-aikakauden kisapeleihin verrattuna: peliajat ovat usein tuskastuttavan pitkiä ja yhden pelaajan yhden pallon pelivuoro saattoi kestää jopa kymmenen minuuttia. Kevyestä maraton-henkisyydestä huolimatta ainakin kisailijoilla säilyi mielenkiinto finaalin loppuun asti ja loppuiltapäivästä pelaajat saatiin paremmuusjärjestykseen.

Tarkempi dokumentaatio karsintojen ja finaalin osallistujista ja pistemääristä löytyy flipperit.netin sivuilta.

Sternin Indiana Jones on siinä mielessä huono turnauskone, että järkevimpänä strategiana on vain keskittyä tietyn saman moodin ja multiballin jatkuvaan hakkaamiseen. Tällä strategialla tulin napanneeksi molempien karsintapäivien voitot ja edenneeksi finaaliin. Finaalissa sama taktiikka jatkui, tosin kone päätti hetken aikaa olla eri mieltä captive ball -luukun sulkeutumisen kanssa ja jouduin hetkisen aikaa hakkaamaan jatkuvasti avoinna olevaa Temple of Doom -reikää multiball-moodeissa helposti edeten, mutta moodeissa juurikaan pisteitä saamatta ennen kuin pallon loppupuolella luukku rupesi taas toimimaan moitteetta. Rikkonainen ensimmäinen palloni toi pisteitä varsin reippaasti, mutta hajoitti myös pelaukseen keskittymiseni niin täysin etten myöhemmillä kahdella pallolla juurikaan tullut pisteitä keränneeksi. Turnauksen voittohan siitä napsahti, mutta hieman jäi häiritsemään millaisissa olosuhteissa voitto loppujen lopuksi tuli.

Yleisesti on mukava huomata että Pelikalla on edelleen innostusta tuoda uusia flippereitä Suomeen ja harrastajakuntakin näyttää olevan kiinnostunut kentältä löytyvistä koneista. Uusi Indiana Jones -flipperi soveltuu teemaltaan - mutta myös muutenkin - hienosti esimerkiksi juuri elokuvateattereihin pelattavaksi, kunhan pelaajalta ei jää elokuvan alku näkemättä liian pitkän palloajan takia.