Medieval Madness

Valmistaja: Williams
Valmistusvuosi: 1997
GC: 330.497.030
Hankittu: 10/2009

Medieval Madness on Cactus Canyonin ohella WPC-sarjan arvokkaimman pään koneita. Pelillisesti Medieval Madness on kuitenkin aivan eri luokkaa Cactus Canyoniin verrattuna ja monet pitävätkin konetta yhtenä parhaista flippereistä ikinä. Pelin vertaaminen toiseen 90-luvun mestariteokseen Twilight Zoneen on melko vaikeaa, koska nämä koneet ovat pelillisesti täysin erilaisia: TZ on moodipohjainen niin sanottu "stop 'n go" -kone, jossa pallon liike pelikentällä pysähtyy usein esim. pallon tipahtaessa johonkin pelikentän reikään tullakseen hetkeä myöhemmin takaisin pelikentälle eri paikasta pelikenttää. MM taas on hyvä esimerkki flow-koneesta, jossa pallolla on mahdollista tehdä todella pitkiä lyöntisarjoja luuppeja ja ramppeja toistamalla pallon liikkuessa kentällä todella vauhdikkaasti pitkiäkin aikoja.

Medieval Madnessissa on paljon samankaltaisuuksia oman suosikkikoneeni Attack from Marsin kanssa. Molemmissa on varsin samankaltainen ramppien ja luuppien asettelu sekä keskeltä pelikenttää löytyvä objekti jatkuvaksi pallolla pommituksen kohteeksi. Myös juonessa on paljon samoja piirteitä ja ennen kaikkea molemmat ovat hyvin haastavia läpi pelattavia. Koneiden samankaltaisuus selittyy tekijätiimien nimiä tutkimalla: molemmat koneet on suunnitellut Brian Eddy ja ohjelmoinnista on vastannut Lyman Sheats, joka on pelitaidoiltaan yksi maailman parhaita flipperin pelaajia. Hänhän kävi esim. Tukholmassa vuoden 2007 EPC:ssä ja vei turnauksen voiton Yhdysvaltoihin pelaten finaalissa juurikin Medieval Madnessilla aivan uskomattoman pelisuorituksen.

Attack from Marsista ja Medieval Madnessista löytyy myös paljon eroavuuksia. Pitkälti yhtenevästä pelikenttädesignistä huolimatta pelien sääntösetit eroavat toisistaan merkittävästi. Mielestäni merkittävin ero on Medieval Madnessin huomattavasti vähemmät mahdollisuudet multiballien jatkuvaan pelaamiseen: normaalin multiballin lisäksi pelissä on tarjolla (vaikeasti saavutettavaa barnyard madnessia lukuun ottamatta) vain multiball madness, jonka käynnistämisen ajoittamisen kanssa saa olla tarkkana. Liian aikaisessa vaiheessa multiball madnessin käyntiin saaminen aiheuttaa multiballiin alhaisemmat jackpot-pisteet ja pienemmän määrän yhtäaikaisia palloja. Multiball madnessia ei myöskään voi käynnistää uudelleen ennen kuin on pelannut välissä royal madnessin, joka onkin yksi hienoimpia ja haastavimpia flippereistä löytyviä yhdellä pallolla pelattavia moodeja. Loppumoodiin päästäkseen Medieval Madnessissa joutuu tekemään kymmeniä onnistuneita ramppi- ja luuppilyöntejä kaikkien kuuden linnan tuhoamisen lisäksi. Loppumoodin tavoittaminen on Medieval Madnessissa Attack from Marsia suoraviivaisempi, mutta suuren toistomäärän takia jonkin verran vaikeampi saavutus.

Pelin kalliin hinnan tietäen olin jo pidemmän aikaa ollut siinä uskossa, että Medieval Madness ei ikinä tule päätymään omaan kotikokoelmaani. Noin kolmen perusflipperin hinnan kiinnittäminen yhteen peliyksilöön ei ollut tuntunut mitenkään järkevältä idealta, kun näistä peruskoneistakin on jatkuvasti ollut uusia mielenkiintoisia ehdokkaita tarjolla pelaukseeni. Syksyllä 2009 minulle kuitenkin tarjoutui tilaisuus päästä tekemään kauppoja kentällä aivan viime aikoihin eläneestä, mutta pelikentältään ja varsinkin kabinetiltaan ilahduttavassa kunnossa olevasta yksilöstä. Muutamaa kytkinvikaa lukuunottamatta peli oli täysin toimintakuntoinen ja kosmeettisella puolella tekemistä olisi vain pelikentän puhdistusoperaation verran, joten lähtökohta hankinnalle minulle pelejä jo jonkin verran putsanneena ja kuntoon laittaneena oli jopa liiankin hyvä. Pelin kohtuullinen kunto näkyi tietenkin myös hinnassa, joten jäin miettimään hankintaa koneen nähtyäni.

Muutaman yön tilannetta pohdittuani hankinta tuntui edelleen mielekkäältä ja perustellulta, joten tein ostopäätöksen. Ja kun päätös oli tehty, oli konekin haettava vielä saman viikon aikana kotiin. Saatuani koneen kotiin olo oli hetken hieman epätodellinen: tulinko minä tosiaan hankkineeksi itselleni Medieval Madnessin? Puolitoista vuotta tätä ennen kotiin saamani Attack from Mars toteutti yhden suurimmista flipperihaaveistani, Medieval Madness jatkaa flipperiunelmaani yhä pidemmälle.