Tales from the Crypt

Valmistaja: Data East
Valmistusvuosi: 1993
GC: ~820,000,000
Hankittu: 08/2009
Luovuttu: 11/2010

Tales from the Crypt löysi tiensä kokoelmaani kesällä 2009, kun bongasin sattumalta eräältä tietokoneharrastajien foorumilta flipperinmyynti-ilmoituksen. Tämä aikoinaan Stockholm Openissakin pelattu kone oli kiinnostanut minua jo jonkin aikaa, joten olin jo aiemmin ostanut kyseisen pelin pelikentän osineen huuto.netistä lähinnä koristeeksi, mutta samalla toivoen että pelikuntoinenkin kone löytisi jostain joskus kotiini. Nyt myöhemmin ostamassani pelissä pelikenttä oli jopa paremmassa kunnossa kuin varaosakenttäni, joten pelikentän vaihto-operaatioon ei tämän koneen kanssa tarvinnut ryhtyä. Varaosilleni tuli kuitenkin käyttöä koneen kanssa, kun yleisesti varsin hyväkuntoisesta koneesta löytyi muutama alkuperäisestä poikkeava porttiviritys, jotka sain varaosieni avulla vaihdettua takaisin alkuperäisiksi.

TftC on pelikentältään hauska peli. Spinnereistä pitävälle kone on varmasti mieluisa, spinnereitä kun löytyy koneesta yhteensä kolme kappaletta. Ramppien kanssa pelissä on tehty kaksi hauskaa erikoisuutta: vasemmassa rampissa pallo pääsee pyörähtämään kokonaisen kierroksen ympäri vaakasuuntaisessa spiraalissa ja oikeassa rampissa pallo kierähtää pystysuunnassa 180 astetta nousten ylöspäin puoliympyrässä sen jälkeiselle habitrailille. Hiljaiset ramppilyönnit eivät jaksa koko matkaa ylimmälle habitrailille vasemman rampin paluun habitrailille tippuen, mikä sekin on huomioitu säännöissä omana taitolyöntinään.

Koneen kauhuteema näkyy heti palloa kentälle ampuessa: koneen plungeri on erikoinen ovenkahva, jonka vipua alas painamalla automaattiplungeri aktivoituu. Muita teemaan liittyviä erikoisuuksia ovat pelikentän alaosasta löytyvät kuusi silmämunan näköistä targettia ja pelikentän yläosassa oleva suuri hautakivi, johon pallolla tarpeeksi monta kertaa osumalla hautakivi laskeutuu pelikentän sisään avaten mahdollisuuden multiballin käynnistämiselle. Tähänkin koneeseen kuuluisi topperikoriste backboxin päälle, mutta omasta yksilöstäni tämä valitettavasti puuttuu. Äänimaailmakin sopii koneen teemaan hyvin, tosin ramppien porttien aiheuttamat ääniefektit toistuvat sen verran usein, että näiden antama ääni saattaa alkaa ärsyttää nopeasti. Koneessa on myös shaker-moottori, joka tuo tärinällään mukavasti lisäfiilistä monien moodien pelaamiseen.

Sääntösetiltään TftC tuntuu hyvin samankaltaiselta aiempaan omistamaani DE-koneeseen, Guns 'n Rosesiin verrattuna: pelissä on paljon moodeja, joiden pelaamisen jälkeen seuraa loppumoodi monipallopelinä. Pelissä on myös GnR:n tapaan erillinen multiball-moodi joka itsessään tarjoaa suuren pisteidenkeruumahdollisuuden. Gunnareihin verrattuna multiball-moodi ei välttämättä ole yhtä mielenkiintoinen, mutta moodien pelaus on mielestäni tehty tässä paljon järkevämmin: moodin käynnistämisen jälkeen on pyöräytettävä määrätyn loopin spinneriä seuraavan moodin käynnistämisen mahdollistamiseksi. Moodeja voi myös käynnistää useita päällekkäin, mikä mahdollistaa suurien pistemäärien keräämisen lyhyessä ajassa. Moodeissa on myös enemmän vaihtelua ja mielenkiintoa GnR:iin verrattuna.

Tales from the Cryptin sääntösetti jää itselleni hieman liian kevyeksi ja irtonaiseksi. Vaikka vähäisten lisäpallomahdollisuuksien takia kaikkien moodien läpikäynti ja loppumoodin saavutus eivät lainkaan ole joka pelillä tapahtuva saavutus, puuttuu tästä se jokin suurempi ja mahtavampi tavoiteltava palkinto, joka saisi innostumaan koneen jatkuvasta pelauksesta. Peli ei kuitenkaan missään nimessä ole huono ja varsinkin teemasta pitävälle kone voi tarjota todella mieluisan pelipaketin.